Ajatuksia

Kehittynyt tyyli

Vaatteiden kierrätyksestä

Ilmainen pukeutumisneuvoja

Kierrätysmateriaalista valmistetut Tarina-käsilaukut

Kiinnostuitko?
Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää »

Kehittynyt tyyli

Hyvinkään pääkirjaston vitriineissä on syyskuun 2013 ajan esillä valmistamiani asusteita. Rakastaa, ei rakasta – asusteiden kestävää kauneutta –näyttelyn johdosta Hyvinkään Viikkouutisten toimittaja kävi tekemässä juttua minusta. Haastattelusta oli sovittu etukäteen, joten minulle jäi hieman aikaa mietiskellä, mitä sanoisin. No – siinä kävi sitten niin, kuten voi olettaakin. Tuli sanottua kaikkea muuta.

Historiatietoja selatessani löysin mielenkiintoisen, vuoden takaisen Femina-lehden artikkelin ”Vanha on parasta” (Gammal är bäst). Siinä kerrottiin 30-vuotiaasta valokuvaajasta, advancedstyle.blogspot.com -blogin pitäjästä Ari Seth Cohenista, jonka ansiosta ainakin USA:ssa vanhemmista naisista on tullut merkittävä muoti-ilmiö. Ari Seth Cohen liikkui kameransa kanssa New Yorkin kaduilla, kuvasi huomiota herättävän tyylikkäästi pukeutuneita, 60–100-vuotiaita naisia ja julkaisi kuvat kirjassaan Advanced Style. Nyt Cohen liikkuu kameransa kanssa ympäri maailmaa. Innoittajana hankkeessa on ollut Cohenin suuresti ihailema paras ystävänsä: oma isoäiti.

Artikkelin mukaan Cohenin kuvaamat naiset iloitsivat siitä, ettei heidän enää tarvinnut pukeutumisellaan hakea kunnioitusta tai hyväksyntää muilta. Vihdoinkin he saattoivat pukeutua, kuten halusivat, ja vain omaksi ilokseen. Tällä tavoin henkilökohtainen tyyli kehittyy ja vapautuu iän myötä. Mistä lie nämä naiset vaatteensa hankkivat… Moni korosti yksilöllisyyttä, joten omien taitojen puuttuessa asiansa osaava ammattilainen lienee ratkaisu. Odotanpa innolla tämän muoti-ilmiön rantautumista Suomeen!

Erään asiakkaani yli 80-vuotias äiti halusi uuden juhlavaatteen häihin. Riihimäen ja Hyvinkään kaupoissa kiertelyn lopputuloksena oli musta peruspuolihame ja valkoinen pusero. Siinäpä vasta oiva yhdistelmä juhlatunnelmaan pääsemiseksi! Juhlavaate olisi teetetty minulla, jos aika olisi riittänyt. Toinen rouva puolestaan etsi jakkua hautajaisiin. Lopulta hän kiikutti minulle vanhan hyväkuntoisen jakkunsa muodistettavaksi. Kolmas, yli 90-vuotias rouva, halusi mustan puolihameen, vaan sopivaa kokoa ei enää valmistettu. Ratkaisuksi tytär löysi Kontuurin, ja äidille teetettiin puolihame; mittojen ottaminen ja sovitus kotikäynneillä.

Käsiini osui toinenkin artikkeli, Helsingin Sanomista vuodelta 2007: Sonja Iltanen väitteli Taideteollisessa korkeakoulussa aiheesta ”Minihameesta mummonmekkoon. Teollinen vaatesuunnittelu ja keski-ikäisten vaatekäytännöt sosiaalista ikää rakentamassa”. Iltanen oli haastatellut vaatesuunnittelijoita sekä 50–60–vuotiaita naisia, tavallisia pukeutujia Uudeltamaalta, Pohjois-Savosta, Kymenlaaksosta ja Pirkanmaalta. Tutkimustulokset kertoivat, että tämänikäisten tarpeita mietitään paljonkin, mutta lopputulokset jäävät laihanlaisiksi: ns. ikääntyville tarkoitetut vaatteet ovat liian tätimäisiä nykyisille nuorekkaille 50–60–vuotiaille, ja toisaalta pintamuotia taas pidetään epätoivoisena yrityksenä riippua nuoruudessa. Haastatellut pelkäsivät, mitä muut ajattelevat heidän pukeutumisestaan, mutta arvostelivat myös kärkevästi sukulaisten ja julkkisten räväkkää tai tätimäistä pukeutumista. Nämä naiset kertoivat kaipaavansa värejä, mutta päätyvänsä silti varmaan tummaan sävyyn ja suosivansa ajattomuutta. Ja koska valmistajille kyse on kuitenkin rahasta, pienillä yksityiskohdilla vaatteet saadaan kulloiseenkin muotiin sopivaksi. Se siitä ajattomuudesta. Kuitenkin juuri 50–60–vuotiaat naiset käyttävät Feminan artikkelin mukaan kaikkein eniten rahaa vaatteisiin. 60-ikävuoden jälkeen käyrä on tähän asti kääntynyt alaspäin, mutta nyt senkin suunta on muuttumassa suurten ikäluokkien aktiivisuuden vuoksi.

Tätä mietiskellessäni olen myös alkanut katsella ympärilleni uusin silmin. Ja mitä näenkään! Eräänä päivänä Hyvinkään keskustassa kohtasin useamman vanhemman, omantyylisensä ladyn, jotka kaikki hehkuivat elämäniloa. Katsoin heitä hymyillen, ja he katsoivat minua (kukalliset ruskeasävyiset porkkanahousut, valkoinen puuvillatyllipusero, vaalea denim-kankainen jakku, punaiset kengät ja kellertävä laukku): hymymme kohtasivat ja lämmin hyvä olo valtasi ainakin minun sisimpäni.

Rohkaiskaamme toisiamme oman tyylin löytämisessä. Kun useampi rohkaistuu, muut seuraavat pian perässä. Ja sitten kilvan toistemme tyylejä kehumaan!